разходка в Сърбия

Здравейте, glamour-чета 🙂

Днес искам да ви разкажа за моята разходка до съседна Сърбия, и по-точно град Пирот. Бяхме там пред няколко уикенда, докато любовчето беше в Австрия, а аз бях доволно мрънкаща, понеже ми беше самотно. И така моите прекрасни родители, решиха да ме вземат на разходка до Пирот и известния му съботен пазар.

За мен това беше първа разходка до Сърбия и да си кажа честно бях изненадана, че прилича толкова на България. Не че не е логично местата по границата да са сходни… Просто мен ме владееше идеята, че пресичам граница и следователно ме очаква нещо много различно.

разходка в Сърбия

разходка в Сърбия разходка в Сърбия

Е, не беше различно като обстановка, но пък пазарът беше впечатляващ. Имаше всичко – от люти чушки в буркани, през така известната сръбска дюлева ракия (дуня, както й викат там) до пръжки в пликче 😂. Аз лично най-много се впечатлих от специално помещение обособено за млекопроизводители, където усетих миризмата на пресни млечни продукти, която помня от летата на село като дете. Със цялата дискусия около употребата на сухо мляко и разни консерванти в млечните продукти, искам да ви кажа, че в Сърбия нещата са автентични и истински. До толкова са истински, че вкусът на истинско сирене ми се стори странен и доста остър. Другото, което ме впечатли и много ми допадна е практиката на дегустацията. Където и да се спреш, те посрещат усмихнати и любезни хора, които ти предлагат да опиташ продуктите и сами казват, че няма как да купиш без да пробваш.

dsc_0556

dsc_0557 dsc_0560

От пазара си тръгнахме доволно натоварени със сирене и ракия :), и колективно решихме, че е време за обяд. Подходихме стратегически с избора на ресторант и попитахме местните за съвет. Насочиха ни към кръчмето “Ладна вода”, което се оказа автентична сръбска скара. Поръчахме плато със местните деликатеси (разбирайте огромни плескавици и като цяло ексклузивно месно меню) и аз за пръв път пих ракия, която да ми хареса 😂.

За финал на деня се разходихме до крепостта в града, известна като Момчилово кале. Крепостта е построена през XIV век от местния български владетел Момчил войвода. Там се сприятелихме с изключително щастливо куче, което май беше и бъдеща мама, и се възползвахме от атмосферата за малко OOTD  кадри.

разходка в Сърбия разходка в Сърбия разходка в Сърбия разходка в Сърбия

Като цяло останах приятно впечатлена от нашата разходка – не беше нищо луксозно, или гурме, или пък Insta WOW, но пък беше истинско, автентично и вкусно. Определено го препоръчвам като преживяване, защото истинските пазари и домашната храна стават все по-трудни за намиране.

Това е от мен за днес – потеглям рано-рано, за да разгледам колекцията на H&M Studio :). Надявам се да съм била полезна с моето мини ревю и да съм ви вдъхновила за една бърза разходка през уикенда! Желая ви хубава седмица и до скоро!

Целувки,

Тони

Outfit details: Шапка и ръкавици:Accessorize; Палто: Reserved; Раница: Zara; Oчила: Dior

P.S. Следващият пост ще е за гримове и моите впечатления от последните ми покупки, включващи Urban Decay, Kylie Cosmetics & Sephora.

aboyanova