Ето го и обещаното ревю на снощната Бакхус вечеря. Събитието се състоя в ShowHow – попадам там за първи път и останах очарована от светлото пространство, и артистичната атмосфера. Единствения минус е факта, че е малко далеч, но пък е лесно откриваемо. Любимите жълти коли лесно го откриват.

Темата на вечерта беше австро-унгарска кухня, а за нас готви Давид Стрхан – изключително симпатичен 26 годишен младеж, попаднал в нашето кътче от света по любов… Оказа се, че това е първата Бакхус вечер, която Давид прави, така че шапки долу за старанието и смелостта.


Ето го и менюто от снощната вечеря:

Стартер:
Карловарски кнедли с мус от планиско сирене печена дюла, лешници и микс от салати

Предястие:
Унгарска супа – “Гулаш” с говеждо месо

Основно:
Патешко бутче конфи със сладко кисело червено зеле, ябълков сос и домашно парено хлебче

Десерт:
“Kaiser” щрудел с крем англез и тофи карамел


 

 Стартерът много ми допадна: лекичък, без прекалено много шум в чинията. Салатките бяха доста приятно овкусени, а онова, което всъщност придаваше интересен вкус на кнедлите бяха сладко киселите нюанси от дюлата и карамелизираните лешници. 

 

 Последва и унгарския гулаш. За първи път опитвам гулаш – на мен много ми заприлича на нашия гювеч, с малко повечко червен пипер, но това явно си е характерно. Като цяло абсолютно есенна манджичка, от която ти се сгрява душата. 

 

 Стигнахме и до основното и там вече не мога да си изкривя душата – имах елемент на разочарование. Патешкото беше доста пресготвено за моя вкус, а пък зелето ми напомни на нашенското кисело, което не харесвам. Все пак както споменах първи опит за толкова голяма вечеря заслужава адмирации, но следващия път патето по-алангле, моля! 

 

 Десертът компенсирана за патешкото ми разочарование – обожавам десерти с ябълки, точно защото не са прекалено сладки и миришат на Коледа! Щруделът с дърпани кори на Давид беше чуден и силен завършек в комбинация с пухкав крем и карамел. Толкова обичам карамел, хора – за мен е като Нутела, с лъжица мога от тенджерката директно  Отплеснах се в карамелени мечти… Десертът беше екстра! 

Откъм напитки, се черпихме с вината на Катаржина, както и с диджестив от Tatratea Bulgaria. Катаржина си ги знаем, че ги бива, а Tatratea поднесоха интересни билково-чаени предложения, Feedback-ът беше смесен, но на мен моето си ми хареса 

Ами това е то от мен за днес. Много съм доволна, че си имаме бързо-развиваща се кулинарна сцена. В крайна сметка храната наистина събира хората и ги кара да се усмихват. Не трябва да се превръща в самоцел, но пък винаги трябва да се поднася с любов и грижа.

Хубав, вкусен и топличък петък от мен! Аз планирам този уикенд да посетя Коледния базар на Народния за glühwein, бретцели и прегръдки с любовчето. А вие?

Поздрави,

aboyanova